17 iunie 2015

3 mituri des intalnite despre nutritie



Cand vine vorba despre nutritie sau “ ce trebuie sa mananc ca sa slabesc” gasim o tona de informatii pe internet , o gramada de “antrenori personali “ plini de sfaturi, sau prieteni care stiu ei mai bine si te sfatuiesc sa faci ca ei. Dar pe cine sa ascultam ?
Cand vrei sa ti o dieta noua, sa te apuci de un program de slabit, sau pur si simplu sa faci mici modificari in dieta ta de zi cu zi asigura-te ca nu o sa te chinui saptamani intregi sa slabesti si abia dupaia sa iti dai seama ca eforturile tale au fost in zadar.




Dintre toate miturile des intalnite pe internet propun sa vorbim despre:

#1 Fara carbohidrati dupa ora 6


Probabil toti am auzit un prieten sau o vecina sau chiar un antrenor de la sala care ne spunea ca daca vrei sa slabesti trebuie consumi cat mai multi carbohidrati dimineata  (un bol mare cu cereale sau X felii de paine integrala) pentru ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, si sa nu consumam paine, orez, paste sau cartofi la masa de seara pentru ca in timpul noptii o sa se depuna pe abdomen. Oare?
Un studiu recent facaut de niste israelieni, publicat in “Journal of Obesity” arata ca: Din 2 grupuri de oameni care consuma zilnic acelasi numar de calorii, un grup a consumat carbohidratii distribuiti egal pe durata zilei iar al 2-lea grup a consumat 80% din carbohidrati seara. Dupa 6 luni, cei din al 2-lea grup au scazut in greutate si au pierdut din grasimea corporala si de asemenea au avut o senzatie de satietate redusa.

#2 Carbohidratii ingrasa /grasimile ingrasa

Cati dintre noi nu am auzit ca daca vrem sa slabim trebuie sa nu mai consumam carbohidrati? ..sau la fel de des auzim ca nu putem sa slabim decat daca consumam alimente fara grasimi.
Noi studii arata ca: Cantitatea de carbohidrati , proteine sau grasimi consumata intr-o zi nu au efect asupra greutatii corporale, conteaza doar numarul total de calorii consumate zilnic. Deci daca mancam mai multe calorii pe zi decat consumam ne ingrasam, iar daca vrem sa slabim trebuie sa consumam mai putine indiferent de ce mancam. Cand spun indiferent de ce mancam, ma refer la procentul de carbohidrati, grasimi si proteine din dieta noasta, totusi nu va recomand sa exagerati cu fast food-ul, carbohidratii procesati sau zaharul deoarece acestea au multe alte efecte negative.

#3 Nu e bine sa consumi prea multe proteine

Este adevarat ca daca ai probleme cu rinichii sau cu ficatul e bine sa consulti un doctor inainte sa cresti cantitatea de proteine consumate zilnic. Dar daca esti o persoana sanatoasa nu ai de ce sa iti faci griji, proteinele nu au nici un efect negativ. Proteinele, fie ca vin din alimente sau din suplimente (de exemplu proteina obtinuta din zer)  ne ajuta sa slabim fara sa pierdem din masa musculara.
Cate proteine trebuie sa consumam zilnic?
Cantitatea minima pe zi recomandata pentru o persoana normala, sedentara este de 0,8g/ kg de greutate corporala iar persoanele foarte active din punct de vedere fizic sau atletii pot sa consume peste 2g/ kg de greutate corporala. Asta inseamna ca, cu cat suntem mai activi din punct de vedere fizic cu atat trebuie sa crestem si cantitatea zilnica de proteine consumate pentru a ne recupera dupa efort, sa ne pastram masa musculara si pierdem din grasimea de pe corp. Cum calculam? Simplu: luam cantitatea de proteina adecvata pentru nivelul nostru de activitate, de exemplu 1,5 grame, si o inmultim cu greutatea noastra in kg, de exemplu 80, si rezulta cantitatea de proteine care trebuie sa o consumam zilnic adica 120 de grame in exemplul de fata
Sursa: http://examine.com/supplements/Whey+Protein/ 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu